Biznes/finanse

Własny biznes: jak wybrać miejsce na restaurację

Wybór odpowiedniej lokalizacji naszej gastronomii może już na początku oznaczać sukces lub porażkę naszego przedsięwzięcia 

Zanim zaczniemy sprzedawać jedzenie we własnym lokalu czeka nas daleka droga od wyboru miejsca, przez remont, organizacje zgód i pozwoleń, po kompletowanie pracowników, dobór menu i zaopatrzenia. Jako że każda nawet najdłuższa podróż zaczyna się od małych kroków przejdźmy je razem. Dziś punkt pierwszy: Jak wybrać miejsce na lokal.

 

 

Podjęliśmy decyzję, chcemy otworzyć własną restaurację. Niezależnie, czy będzie to lokal oparty tylko na naszym pomyśle, czy też będziemy chcieli uczynić go częścią franczyza w gastronomii, musi on spełniać podstawowe cechy, związane nie tylko z zapleczem technicyzm, ale i samym umiejscowieniem lokalu.

Miejsce jest najważniejsze

Pierwszym i najważniejszym elementem dotyczącym „być albo nie być” naszego przyszłego lokalu jest jego umiejscowienie. To od tego będzie w bardzo dużej mierze zależało, czy będziemy mieć klientów.
Dobra lokacja pozwoli nam rozwinąć skrzydła. Zła sprawi, że każdy nawet zbłąkany gość będzie świętem. Na co więc zwrócić uwagę?
Po pierwsze na ludzi. Zbadajmy, gdzie w naszym mieście są najbardziej uczęszczane trasy komunikacji pieszej. Którędy chodzi najwięcej ludzi, w jakich godzinach się oni poruszają. Czy idą do pracy, szkoły, czy może wracają z zakupów lub chodzą tamtędy tylko popołudniami lub wieczorami.
Chodzi o to, że im większy ruch przy naszym przyszłym lokalu tym większa szansa na uzyskanie potencjalnego klienta. Wiadomo najlepiej otworzyć lokal w centrum miasta, w okolicy pięknego rynku czy deptaka w miejscowości wczasowej. Niestety nie zawsze jest to możliwe. Dlatego warto zastanowić się, czy nie warto poszukać miejsca na lokal blisko miejsc, gdzie przebywają duże skupiska ludzi. Dla przykładu mały bar z kanapkami warto otworzyć przy dużej szkole, bar mleczny to z kolei ciekawy pomysł na restaurację w okolicy uniwersytetu, czy dużych zakładów pracy. Należy jednak uważać. Co z tego, że otworzymy lokal skierowany głównie na pracowników przedsiębiorstwa, w którym pracują tysiące ludzi, skoro ma on własną stołówkę pracowniczą.  Takie rzeczy należy więc dokładnie przeanalizować.
Dobrym pomysłem mogą okazać się rejony dużego dworca PKP, PKS, gdzie codziennie czeka wielu podróżnych. Tutaj jednak też powinniśmy przenalizować trasy jakie pokonują ludzie, zanim dotrą na przystanek. Jeśli po drodze jest dużo lokali gastronomicznych istnieje spora szansa, że już wcześniej zaspokoili oni swój głód.

 

Lokalizacja poza miastem

Poszukując odpowiedniego miejsca na lokal nie możemy zapominać też o wszelkich centrach handlowych. Otwarcia restauracji w dużym kompleksie sklepów powinno nam zagwarantować stały dostęp do potencjalnych klientów. Jednakże w takiej sytuacji musimy liczyć się z dość wysokimi kosztami nabycia/wynajęcia lokalu jak i silną konkurencją, bowiem bardzo rzadko uda nam się być monopolistą w takim miejscu.

Miejsca na lokal nie musimy jednak wcale znajdować się w mieście. Dobrymi lokalizacjami są drogi wylotowe komunikacji regionalnej lub krajowej. W takiej sytuacji nastawiamy się w dużej mierze na klientów spoza naszego rejonu, przejezdnych, którzy wstąpią do nas by odpocząć, coś zjeść, podczas swojej trasy. Jeśli chcemy rozpocząć działalność w tym kierunku zadbajmy o to, by lokal dysponował dobrym, dużym parkingiem, na który będzie można łatwo wjechać i wyjechać. Bierzemy pod uwagę tranzyt i kierowców dużych samochodów, przede wszystkim tirów. Warto sprawdzić czy dana parcela ma oświetlony parking, czy budynek dysponuje np. natryskami, z których będą mogli skorzystać kierowcy i przyłączami prądu.
Wybierając miejsce na przydrożny lokal warto też oczywiście sprawdzić okolicę. Konkurowanie z takimi gigantami jak McDonald czy Berger King dla małego, dopiero co rozpoczynającego swą działalność lokalu, nie jest niemożliwe, ale jest jednak niezwykle trudne i ryzykowne.

W jednym z wcześniejszych akapitów wspomnieliśmy o deptaku w miejscowości wypoczynkowej. To samo tyczy się miejsc niedaleko wszystkich atrakcji turystycznych, do których mogą zjeżdżać się ludzie z całego kraju.

Powierzchnia lokalu

Jeśli już wybraliśmy kilka lokali, które spełniają nasze wymagania odnośnie miejsca warto przyjrzeć się im wewnątrz. Nasza restauracja musi składać się zasadniczo z trzech rzeczy. Sali, pomieszczenia, w którym będą goście, kuchni wraz z częścią spiżarni oraz części socjalnej.  W tym miejscu wszystko zależy od tego jaki tym działalności będziemy chcieli otworzyć. Jeśli ma być to zwykła mała knajpa typu fast food lub pizzernia nasze zaplecze będzie wyglądać inaczej niż w barze mlecznym czy dużej, ubiegającej się o gwiazdki Michelin. Niezależnie jednak jaki tym działalności gastronomicznej chcemy prowadzić powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Mówiących o tym, że:

-strefa brudna nie powinna się przenikać ze strefą czystą

-w lokalu musi bić miejsce dla spiżarni na materiały nie chłodzone, chłodni, zaplecza socjalnego

-kuchni, w której muszą pomieścić się obsługa sprawnie wydająca potrawy

-przejścia pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami jak i w danych pomieszczeniach powinny być na tyle szerokie by zapewnić komfortową pracę i obsługę personelowi.

-część zaplecza powinna mieć tak przygotowane wejście, by spokojnie dało się tam wjechać np. paleciakiem z towarem.

 

Na koniec kolejna bardzo ważna sprawa. O ile złe, źle zaprojektowane, nieintuicyjne rozmieszczenie zaplecza może wpłynąć negatywnie na skuteczność naszej działalności, tak niezapoznanie się z zasadami i brak przystosowania lokalu do panujących norm prawnych może przekreślić nasze marzenia o własnej gastronomii. Dlatego bardzo dużą uwagę należy poświęcić:

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W ustawie tej znajdziemy szereg wytycznych dotyczących stanu budynku, w którym może być prowadzona działalność gospodarcza, jakości wody jaka jest do niego doprowadzana, czy reguł związanych z zasadami przechowywania, produkcji i utylizacji żywności. W praktyce oznacza to np. odpadki po konsumenckie należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, w osobnym pomieszczeniu maksymalnie przez dwa dni. W ustawie znajdziemy też odpowiednie wytyczne dotyczące oświetlenia czy wentylacji.
Oprócz wyżej wymienionych przepisów nasz lokal powinien spełniać tez wszelkie standardy BHP czy przeciwpożarowe. Warto też pamiętać, że pomimo tego, że w każdym miejscu w Polsce obowiązuje nas takie samo prawo, to jego interpretacja przez służby nas sprawdzające może być już całkowicie różna. Warto wiec dokładnie poznać się z przepisami prawa i zwracać uwagę nawet na najdrobniejsze szczegóły, tak by potem nie żałować.

Dodaj komentarz

Kliknij, aby dodać komentarz