Zdrowie

Certyfikat jakości – co trzeba o nim wiedzieć?

Certyfikat jakości świadczy o wartości firmy. Jednak czy zawsze należy się nim kierować przy wyborze produktów? Na przestrzeni lat powstało wiele mitów wokół certyfikatu jakości. Co należy o nim wiedzieć? Dowiesz się wszystkiego czytając ten artykuł.

Certyfikat jakości – czym jest?

Certyfikat jakości oznacza, że produkt, który kupujesz jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia i życia, ale także dla środowiska. Normy certyfikacji sa różne w zależności od produktu. Certyfikat jakości daje gwarancję, że dany produkt, żywność czy przedmiot były produkowane we właściwy sposób czyli z poszanowaniem norm i standardów branżowych. Oznacza to także, że produkt powstawał efektywnie i jest przeznaczony do sprzedaży na szeroką skalę. Każda branża ma swoje prestiżowe certyfikacje, które starają się otrzymać firmy dla swoich produktów. W oczach klientów bowiem te produkty są postrzegane jako lepsze od innych, bardziej godne zaufania.

Jakie są normy certyfikatu i kto je ustala?

Wiele norm i atestów ma swoje podłoże w prawie międzynarodowym i UE. Jeśli chodzi o polskie certyfikaty, tu ustalaniem zasad zajmuje się PKN czyli Polski Komitet Normalizacyjny. Czuwa on nad prawidłowością wszystkich działań i przestrzeganiem norm. PKN działa w oparciu o ustawę z 12 września 2002 roku o normalizacji. Zadaniem organizacji jest tworzenie nowych zapisów, sprawdzanie ich przydatności i prawidłowości aż po kontrole mniejszych jednostek przyznających certyfikaty.

Jakie są najważniejsze certyfikaty jakości w Polsce?

Każda branża posiada swój własny system certyfikacji. W branży spożywczej są to Program Certyfikacji MSC, Znak Jakości Q, GDA. Każdy z nich dotyczy innej dziedziny takiej jak wpływ na środowisko, przydatność do spożycia, skład żywności. Ostatnio bardzo ważne stało się certyfikowanie kosmetyków naturalnych i organicznych. Podstawą takiej certyfikacji są:

  • określenie zawartości składników naturalnych i syntetycznych
  •  procesy, które można wykorzystywać podczas przetwarzania surowców i półproduktów
  • określenie zasad użytku wody podczas całego procesu produkcji

Kto zajmuje się certyfikacją w Polsce?

Warto wiedzieć, że certyfikat jakości certyfikatowi nie jest równy. Każda firma certyfikująca działa bowiem w obrębie danych tematów. W Polsce jednostkami certyfikującymi są małe i duże firmy, które są odpowiedzialne za dane obszary. Starając się o certyfikat należy wziąć pod uwagę firmy z dużym doświadczeniem  na rynku, a także te, które certyfikują tylko produkty najwyższej jakości. Zanim podpisze się umowę warto sprawdzić jak działa dana firma, poznać jej normy i wymagania co do produktów. Najlepiej też podpatrzeć jakie certyfikaty zdobywają produkty konkurencji i oszacować swoje możliwości finansowe względem nich.Trzeba pamiętać, że certyfikatu nie dostaje się od razu. Nieraz jest to proces wielotygodniowy lub nawet wielomiesięczny.

Obecnie certyfikacja jest bardzo ważna, przede wszystkim podnosi ona wartość produktu w oczach klienta. Certyfikat jakości z miejsca określa danego producenta jako świadomego, takiego, który dba o konsumentów i o środowisko. Certyfikacja to także inwestycja, która może przynieść efekty już po kilku miesiącach.