Jedzenie i napoje

Dobra kawa ziarnista – w czym tkwi jej sekret?

Dobra kawa ziarnista - w czym tkwi jej sekret?
Dobra kawa ziarnista - w czym tkwi jej sekret?

Kawa — cudowny napój, który potrafi obudzić ze snu, nawet podczas zimowego poranka i dodać się w połowie dnia pracy. Bez kawy trudno byłoby przetrwać dzień. Oferty sklepowe obfitują w kawy rozpuszczalne, które można bardzo szybko przygotować, używając ekspresu lub czajnika z gorącą wodą. Prawdziwi smakosze „czarnego napoju” polecają kawę ziarnistą, którą trzeba zmielić tuż przed zaparzaniem, bo wtedy zachowuje najwięcej smaku i aromatu.

Kawa ziarnista – aromatyczny surowiec

Smaczna, aromatyczna kawa poprawia nastrój i zdolność koncentracji. Jest chwilą przerwy, odrobiną przyjemności, której potrzebujemy, kiedy dopada nas zmęczenie. Patrzymy na ekspres do kawy i już wiemy, że potrzebujemy kawy. Idealna kawa do ekspresu powinna być dobrej jakości. Wypalone ziarna kawy ziarnistej do ekspresu to  jeden z najbogatszych pod względem aromatycznym surowców na świecie. Zaskakująca może być informacja, że  kawa  do ekspresu ciśnieniowego składa się  ponad 1000 różnych związków chemicznych. Słowo „wypalone” bardzo istotne. Zielone, surowe ziarno zawiera o wiele mniej substancji chemicznych i ma znacznie uboższy aromat. Podczas wypalania ziarna zachodzi szereg reakcji chemicznych, które sprawiają, że jego aromat nabiera głębi.

Jak rozpoznać źle wypaloną kawę?

Dobrze wypalona kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego nie może mieć ziaren ani zbyt jasnych, ani zbyt ciemnych.  Za jasne ziarna mają beżowy kolor, są bardzo twarde. Taka kawa ziarnista do ekspresu ma mdły aromat w filiżance. Po zalaniu jej wrzątkiem fusy opadną bardzo szybko na dno filiżanki. Napar jest wodnisty i blady. Z dobrej jakości kawą do ekspresu ma to niewiele wspólnego. Nie tego przecież oczekiwał od kawy do ekspresu ciśnieniowego.

Z kolei zbyt mocno wypaloną kawę do ekspresu poznamy po tłustej, oleistej powierzchni. Jej barwa jest niemal czarnym kolorze. Ziarna zbyt mocno wypalonej kawy do ekspresu są kruche i łamliwe. Smak takiej kawy ziarnistej do ekspresu  przypomina coś przypalonego. Niektórzy określają ten posmak jako popiół. Zbyt mocno wypalone kawy do ekspresu ciśnieniowego są niesmaczne i szkodliwe dla zdrowia.

Najpopularniejsze rodzaje ziaren

Istnieją trzy bardzo popularne wśród kawoszy rodzaje ziaren kawy do ekspresu ciśnieniowego:  arabica, robusta i liberica. Każdy z tych typów cechuje się innymi walorami smakowymi, Na całym świecie za najlepszą kawę do ekspresu uznaje się arabicę. Ulubiona kawa powinna być smaczna. Po jednym łyku czarnego napoju konsument powinien zapragnąć kolejnej filiżanki. Gust, jeżeli chodzi o smak kawy, to sprawa indywidualna.

Przy wyborze kawy ziarnistej do ekspresu należy kierować się swoimi preferencjami smakowymi oraz pochodzeniem surowca. Nie wszystkie kawy nadają się do wszystkich metod parzenia. To właśnie sposób zaparzania kawy ma ogromne znaczenie dla jej smaku. Osobom lubiącym kawę z mlekiem poleca się ziarna wypalane na ciemno. Idealnie sprawdzają się one jako kawy do zaparzania w ekspresie lub kawiarce. Trzeba pamiętać, że niestety tendencję do wypalania kawy na ciemno mają producenci produktów komercyjnych o niższej jakości.

 Więcej można znaleźć na: https://caffegrano.pl/kategoria-produktu/kawa/kawy-do-ekspresow/

Dodaj komentarz

Kliknij, aby dodać komentarz