Biznes/finanse

Lodowy szał, czyli otwieramy lodziarnię

Lodowy szał, czyli otwieramy lodziarnię
Lodowy szał, czyli otwieramy lodziarnię

Lody to rzecz, po którą w ciepłe dni niezmiennie ustawiają się kolejki pełne dzieci i dorosłych szukających smacznego orzeźwienia. Własna lodziarnia to więc jednocześnie świetny biznes i możliwość spełnienia marzeń z dzieciństwa. To branża niezbyt wymagająca, dostępna nawet dla osób nie mających doświadczenia w gastronomii. Dowiedz się więcej o zakładaniu lodziarni.

Jak otworzyć lodziarnię – pierwsze kroki?

Sprzedaż lodów nie zawsze wygląda tak samo. Przed podjęciem pierwszych kroków w kierunku otwarcia tego typu biznesu warto więc dokładnie zastanowić się, jak ma wyglądać Twoja wymarzona lodziarnia. Weź pod uwagę, że jest to biznes sezonowy i uzależniony od pogody, dlatego bardzo ważna jest lokalizacja. Idealne są miejsca przy dużych skupiskach ludzkich – deptakach, miejscach rekreacji i rozrywki, terenach zielonych, gdzie spacerują całe rodziny. Lodziarnią może być niewielka budka, a nawet przyczepa, można też na ten cel zaadaptować część budynku (np. domu), odrębny lokal lub wynająć stoisko w galerii handlowej. Istotny jest przy tym również rodzaj produktu, który chcesz sprzedawać. Lubiane lody włoskie nie wymagają posiadania dużej przestrzeni, ponieważ do ich produkcji jest potrzebny w zasadzie tylko odpowiedni automat. Lody gałkowe, szczególnie te tradycyjne, tworzone na miejscu od podstaw to znacznie większe możliwości, ale też konieczność posiadania większego lokalu, w którym zmieści się część ekspozycyjno-wydawcza obejmująca dystrybutory do lodów oraz obszerne zaplecze, na którym będzie odbywać się ich produkcja. Warto przewidzieć również miejsce na chociaż kilka stolików dla gości.

Wyposażenie lodziarni – co jest potrzebne?

Aby sprzedawać lody w wielu smakach, trzeba zainwestować w profesjonalne wyposażenie do ich produkcji, mrożenia i przechowywania. Kluczowy będzie frezer, który zamraża lodową mieszankę, nadając jej odpowiednią konsystencję. Ważne, by mieć też pojemne zamrażarki do przechowywania gotowych lodów. Sercem wszystkich lodziarni są zaś dystrybutory do lodów, czyli witryny mroźnicze pozwalające na ich ekspozycję oraz nakładanie. Te należy wybierać, zwracając uwagę przede wszystkim na wymiary i pojemność oraz estetykę – tak, aby wystrój lodziarni był zachęcający i spójny. Przydać się może też pasteryzator oraz robot kuchenny lub inny sprzęt do obróbki mechanicznej (np. owoców). Miłym dodatkiem będzie automat do bitej śmietany, ekspres do kawy czy maszyna do podgrzewania czekolady, dzięki którym stworzysz unikalne lodowe desery. Wszystkie te produkty znajdziesz w ofercie Multigastro – jednego z czołowych dystrybutorów wyposażenia dla gastronomii.

Dodaj komentarz

Kliknij, aby dodać komentarz