Jedzenie i napoje

Dlaczego warto jeść drób?

Jakiś czas temu na łamach naszej strony walczyliśmy z mitami dotyczącymi szkodliwości drobiu. Dziś chcielibyśmy powiedzieć Wam, dlaczego kurczaki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Drób kupowany w sklepie musi przejść szereg restrykcyjnych badań. Praktycznie nie ma więc możliwości by zawierał w sobie substancje szkodliwe dla zdrowia. Każda partia mięsa poddawana jest testom na wielu poziomach produkcji. Ponadto inspekcja weterynaryjna bada wyrywkowo stada podczas wzrostu. Mięso trafiając więc do sklepowych chłodni jest wolne od niedozwolonych środków chemicznych i chorób.

 

Cena i smak drobiu sprawiają, że kurczak jest jednym z najpopularniejszych gatunków mięsa w naszym kraju. Ponadto, jak pokazują badania, jest on nie tylko smaczny, ale też i zdrowy. Oto 5 powodów, które pokazują, że warto jeść kurczaka.

 

  1. Kurczak to porcja pełnowartościowego biała. Mięso drobiowe doskonale dostarcza energii naszemu organizmowi. Co ważne, kura nie traci ono swoich właściwości podczas obróbki. Niezależnie czy pieczemy, gotujemy lub smażymy kurczaka jest on tak samo bogaty w białka i aminokwasy.
  2. Kurczak jest „chudy”. Mięso z kurczaka zawiera minimalne ilości tłuszczów nasyconych. Oznacza to, że nadaje się idealnie do naszego dietetycznego menu.
  3. Wspomniany w punkcie drugim brak tłuszczów pozytywnie wpływa też na kaloryczność mięsa. W 100 gramach piersi znajduje się zaledwie nieco ponad 100 kcal. Co czyni z kurczaka nawet kilkukrotnie „lżejszy” posiłek niż np., schab wieprzowy.
  4. Brak tłuszczów nasyconych i niska kaloryczność sprawiają, że mięso z kurczaka, (w szczególności pierś) jest lekkostrawne. Może być więc z powodzeniem oddawane chorym jak i małym dzieciom.
  5. Mięso z kurczaka to również składnica wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Wśród nich znaleźć można między innymi witaminy z grupy B i cynk. Ponadto drób zawiera koenzym Q10, uznawany za jeden z najlepszych antyutleniaczy, który zatrzymuje procesy starzenia w naszym organizmie i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Mięso z kury, a szczególnie filety z piersi, stanowiąc więc doskonałą, lekkostrawną i bogatą w substancje odżywce bazę do wszelakiego typu potraw. Dlatego kiedy następnym razem ktoś będzie ci mówił, że panierowany kurczak o godzinie dwunastej w nocy nie jest dobrym pomysłem, możesz mu spokojnie odpowiedzieć, że dbasz o swoje zdrowie?