Jedzenie i napoje

Dane zapisane na jajkach

Jajka popularny składnik naszej diety. I jeden z najwyraźniejszym przykładów dopasowania naszego prawa do prawa UE. Dzięki temu na skorupkach pojawiły się charakterystyczne kody. Kody te, to jednak nie tylko wymysł urzędników z Brukseli, a konkretna i ważna informacja dla nas, konsumentów.

Aby żyć zdrowo powinniśmy się zdrowo odżywiać. Nasza dieta powinna być zrównoważona, zawierać wszystkie najważniejsze składniki. Niestety nawet najzdrowsza dieta, nie przyniesie pożądanych rezultatów jeśli produkty, które w niej wykorzystamy nie będą zdrowe.
Jednym z ciekawym drobnych elementów mających na celu ujednolicenie naszego prawa z prawem unii europejskiej były kody zapisywane na jajkach. W praktyce mało kto zwraca na nie uwagę. Niemniej jednak z tego rzędu cyfr można sporo wyczytać.

Format zapisu wygląda następująco

1.To najważniejsze oznaczenie na które powinniśmy patrzeć przy wyborze jajek. Oznacza ono sposób chowu.

0- oznacza chów ekologiczny. Chowie tym kury są puszczone poniekąd w samopas. Mogą same wchodzić i wychodzić z kurnika. Karmione są ekologiczną, naturalną karmą, bez sztucznych dodatków. Ponadto podczas pobytu na dworze zwierzęta te mogą jeść trawę, i owady, które tam znajdą.
1- jajka od kur z wolnego wybiegu. Kury chodowane podobnie jak w typie 0, z tym, że często są zamykane na noc, nie ma też ścisłych dyspozycji co do ekologiczności karmy.

2- jest to chów ściółkowy. Możliwe, że kury znoszące te jajka nigdy nie widziały słońca. Nie mają dostępu do wolnego wybiegu jak w typie 0 i 1. Są  zamknięte w pomieszczeniu. Mogą się jednak tam poruszać i swobodnie grzebać w znajdującym się tam podłożu.

3- oznacza chów klatkowy. Kury znoszące te jajka są całe swoje życie zamknięte w klatce. Pomimo tego, że sytuacja tych zwierząt stale się poprawia, nadal bardzo często traktowane są jak automaty produkcyjne..

2- w tym miejscu zapisywany jest kod kraju z którego są jajka. Tutaj sprawa jest prosta. PL- to polska, DE- Niemcy, a UK- to Wielka Brytania itd.

 

Miejsca oznaczone liczbami od 3 do 6 to tak zwany weterynaryjny numer identyfikacji producenta. Jest to kodowe opisanie farmy z której dane jajko pochodzi. Pomimo, że dla kosumenta jest to mniej ważne, to jednak w ekstremalnych przypadkach, jak np. skażenie kur znoszących jajka antybiotykiem zawarte w kodzie informacje mogą się okazać bardzo pomocne. Dlatego też:
33. Oznacza kod województwa. Wykorzystywane są w tym celu numery parzyste. Dlatego też odpowiednio: 02 – dolnośląskie, 04 – kujawsko-pomorskie, 06 – lubelskie, 08 – lubuskie, 10 – łódzkie, 12 – małopolskie, 14 – mazowieckie, 16 – opolskie, 18 – podkarpackie, 20 – podlaskie, 22 – pomorskie, 24 – śląskie, 26 – świętokrzyskie, 28 – warmińsko-mazurskie, 30 – wielkopolskie, 32 – zachodniopomorskie

 

44. Zawęża dalej dane dotyczące miejsca fermy, z której pochodzą jajka. Cyfry znajdujące się w tym miejscu określają kodowo powiat w danym województwie. Listę tych kodów można znaleźć na stronach urzędu statystycznego lub w urzędzie wojewódzkim.

55. Te cyfry oznaczają kod dotyczący przeznaczenia jajek. Bardzo ważne jest by w tym miejscu znajdowała się liczba 13, która oznacza fermy które wprowadzają na rynek jajka przeznaczone do konsumpcji przez człowieka

66. To kod, producenta, poszczególnej fermy. Dzięki niemu i kodom z miejsc 33 i 44 mamy bardzo dokładne dane skąd pochodzi jajko.

Klasy jajek. Na opakowaniach wielu produktów możemy znaleźć jeszcze dodatkowe oznaczenia. Jeśłi chodzi o jaja można spotkać się z klasą zapisywaną A,B,C. W sklepach spotyka się najczęściej klasę A. Oznacza ona jajka w której zbiornik powietrza jest nie większy niż 6mm. W klasie B jest to 9mm. A C oznacza jaka nie sortowane.

Drugie oznaczenia S,M,L i XL te podobnie jak w przypadku ubrań odnoszą się do wielkości jajek. I wynoszą odpowiednio poniżej 53 gramów, poniżej 63 gramów, poniżej 73 i powyżej 36 gramów.